onsdag 17 mars 2010

Jaron Lanier+Piratpartiet=sant?

You are not a gadget av Jaron Lanier är en av de mest intressanta böckerna om internet på senaste tiden. För att riktigt förstå boken får vi gå tillbaka till tiden då den första riktiga datakulturen började att nå kritisk massa. De första åren på 90-talet.

Jag är inte så förtjust i termer som internetoptimist och internetpessimist. Det får det att låta som om meningsmotståndarna är bakåtsträvare. Lanier bakåtsträvande? Han har en annan ideologisk syn på hur nätet borde vara uppbyggt, där funktionalitet byts mot öppenhet. Det är den hackerkultur, där saker gjordes från scratch eller förändrades för att passa användarens syften. Det var inte de stängda systemen som hos Facebook och iPhone.

Olika ideologiska synsätt byggs in i nätets struktur. Web 1.0 ställs mot Web 2.0 och där kan Lanier finna oväntade meningsfränder.

Användarvänligheten har ju också sina fördelar mot 90-talets hackerkultur som Karl Palmås beskriver den. Ett användarvänligt alternativ till vårt internet hade ju varit franska minitel kombinerat med japansk ubiquitious computing. Funktionellt från första början, men mycket mindre potential.

Intressant nog är ju Lanier och den svenska piratrörelsen besläktade i sin syn på nätet. De har sina rötter i den mycket öppna datormiljön som följde på PC, men piraterna har inte reagerat på det slutna nätet. Det är sällan som diskussionen går om det digitala molnet. Varför? Det finns inte riktigt i det paradigmet, och mycket energi har gått till aktivism.

Stängningen av internet är tillfällen som gått förlorade, menar Lanier. Å andra sidan så är fortfarande Richard Stallman på hugget mot "det historiska misstaget" att föra in mjukvaran i kommersiella slutna strukturer.

Laniers tanke om att någonslags statlig myndighet skulle hålla gång en databas över allt innehåll och kompensera kreatörerna är intressant i jämförelse med hans skarpa kritik av de värderingar som styr interaktionen på internet. I Laniers åsikt en slags infosocialism där ingen är skapare, och därför inte finns något att remixa.

Lanier kritiserar att vi har anpassat våra liv till ett maskinellt sätt att tänka. "Du är inte en pryl" säger han, men vi tänker på oss själva som prylar så är det genom ideologiska val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...