måndag 24 maj 2010

Skruvad miljörätt

Nicklas Skår, som arbetar med miljörätt på Svenskt Näringsliv, har skrivit en liten rapport om åtta mystiska fall från miljöbalken. Är barn hot mot miljön är läskig och knasig läsning, med en del poänger om behov av rättssäkerhet i miljömål. Om Skårs bild stämmer, så hotas förtroendet för rättsväsendet.

Frågan är om Skår tjänar på att ta upp åtta skruvade exempel? Tokiga tillämpningar finns alltid av lagstiftning, det går inte att komma ifrån. Skår anser att fallen inte är isolerade. Det riktigt intressanta är att peka ut hur knäppt normalfallet som går upp enligt miljöbalken är. Det är något enkelt att få sina fördomar bekräftade, eller att bara slå bakut, beroende på åsikterna man hade innan man läste rapporten.

Nu gäller rapporten privatpersoner, fast det hade också varit spännande att se vad som kan ske för företag i systemet. Det är inte alla företag som tycker illa om krångliga regler, de företag vi har idag är ofta de som överlevt i ett krångligt regelverk, medan konkurrenter gått under. Så Skår skall ha beröm för att ha tar ett rätt bra principiellt grepp på frågan om miljöbalken och rättssäkerheten.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...