lördag 5 juni 2010

Liberaler för medborgarlön

Kan det vara att det behövs en medborgarlön för att kunna råda bot på den strukturella arbetslösheten? Tyska liberaler för fram den tanken, som ju egentligen inte skiljer sig så mycket från t.ex. nobelpristagaren Milton Friedmans negativa inkomstskatt.

Also, basic income would encourage citizens to think more like entrepreneurs in pursuing work and allow unfettered labor markets to regain control over wages. It’s no surprise that Germany’s powerful national unions—and their traditional allies in the Social Democratic Party—have argued vociferously against the idea.
Läs mer i the City-Journal vad Cameron Abadi skriver. Det är intressant att ta upp i vår tid som präglas av alternativlöshet och brist på nya idéer. Vi behöver just den förändrade grunden.

Undrar vad dessa säger





Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Medborgarlön som går att leva på är en oerhört dyrbar reform.

Allmänt grundbidrag (BIG) har motstridiga effekter på arbetsutbudet. 1) Det blir lättare att låta bli att arbeta heltid med låg lön. 2) De som tidigare inte kunnat tänka sig att arbeta med låg lön kan finna det möjligt tillsammans med pengarna från BIG.

Vilken av effekterna som överväger är en empirisk fråga. Lågavlönat arbete som är tungt och otrevligt kommer att stiga i pris. Enkla och lätta jobb med deltid kommer att sjunka i pris. Tillfälliga svartjobb kommer sannolikt att öka i omfattning. En större "informell" sektor är sannolik.

Jag tror inte att Friedman hade tänkt igenom detta tillräckligt i början av 60-talet. I varje fall är både NIT och BIG svårt att anpassa till en högskattestat av dagens typ.
/DNg

Waldemar Ingdahl sa...

Hej Danne. Bra kommentar, du skriver om empiri kring effekterna av medborgarlön. Det kanske finns ett exempel som du känner till?

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...