måndag 19 juli 2010

Ger förbud ett öppet internet?

Debatten om internets framtid går mot att diskutera infrastruktur. Som jag konstaterade i min artikel om Jonathan Zittrain och hans bok The future of the internet and how to stop it, så är det intressant är att de som förepråkat tanken om att svaren på att lösningarna finns inbäddade i tekniken nu har vänt. Tidigare argumenterade man med att motståndarna inte förstod internet.

Nu verkar de förstå internet alltför väl, och teknikens välsignelse på sin sida. Därför skriver nu representanter för Juliagruppen efter bojkotter av Apple och regleringar av hur internet skall levereras. Det är en amerikansk utveckling, där det känns konstigt att internets vänner främst förespråkar stora ingripanden i hur nätet skall fungera. Eller snarare fungera efter en viss idé (i USA tas inte bara nätneutralitet upp men även sökneutralitet), och att dela upp aktörer efter internets vänner och fiender är inte rätt väg att gå. Det finns olika sätt att se på nätet, där inte nödvändigtvis öppenhet alltid är bäst, särskilt inte om den tvingas fram.

Ett viktigt skäl till vändningen, både i USA och i Sverige, är tanken om att internet redan är så trasigt från sin tänkta modell av öppenhet att det måste repareras. Sådana kodmisslyckanden (att jämföra med marknadsmisslyckanden) sköts i de allra flesta fall bäst av användarna själva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Skicka en kommentar

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...