tisdag 23 augusti 2011

Den digitala staden

Så går striden om stadsplanering vidare genom Sharon Zukin och boken Naken stad. Zukin blir sågad av Mark Isitt i DN (en enorm motsättning mot Julia Svensson), Per Wirtén väljer att angripa Isitts recension 'han har inga skills' (vad det nu betyder), en högljudd recension av Lasse Ekstrand i Gefle Dagblad och Johannes Åsberg på Yimby tar upp Sharon Zukin, Jane Jacobs och gentrifieringen.

En del är intressant, men det känns bakåtblickande. Det är fortfarande new urbanism mot nyfunktionalism och en lång strid om autenticitet som redan känns avgjord. Tråkigt nog verkar alternativet till konflikten vara klämkäcka symbolbyggen eller rätt intetsägande index som t.ex. vilken stad du helst vill ha på din t-shirt.

En viktigare fråga på 2000-talet är vad vi ska ha städer till? Frågan är mer än filosofisk, men den allt viktigare digitaliseringen av vardagen gör att vi fråga oss varför en viss institution (en butik, ett bibliotek, ett kafé) inte ska försvinna in på nätet? Vi tar upp det i vår bok om 2100-talets städer Cities on the Edge. En första föraning av digitaliseringen kan vi redan se idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Skicka en kommentar

TransVision 2017 in Brussels

On November 9th 2017 I will give a speech on technological development in Sweden and Europe and the politics of emerging technologies at...