söndag 14 augusti 2011

Konsten att äta en elefant

Hur äter man en elefant?

Vi har fått lära oss av samhällsdebatten sedan ett trettiotal år att vi måste äta den hel. Så skriver även Bo Ekman på DN Debatt. Många blir förvirrade av hans argumentation, men det handlar att bygga upp en gigantisk problematik som omfattar det mesta av natur och mänsklig civilisation. Varför? Jo, om problemet är tillräckligt stort och omöjligt att överblicka så kommer vi inte att granska rimligheten i lösningarna.

Evolutionen är inte särskilt smart, den tager vad den haver likt Kajsa Warg. Det är det som är tillräckligt bra för att överleva som belönas. Problemet är att globala lösningar, särskilt de nymalthusianska, blir mycket sköra. Misslyckanden skylls på att vi inte gjorde tillräckligt.

Misslyckas vi med med den stora lösningen, har vi inget alternativ. Det kan jämföras med att försöka äta elefanten i en tugga, misslyckas, och svälta ihjäl med några ton kött bredvid sig.

Lösningen är istället att ta itu med problemen var för sig, med vardagliga frågor. Är kostnaden för att inte göra något alltför hög? Är de föreslagna åtgärderna rimliga och effektiva? Finns det enklare och billigare sätt att uppnå samma mål? Så bedöms rimligheten både för att byta ut gatstenarna på stadens torg, som för att skriva en klimatkonvention.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens bortom hype och diss

Årets stora samtalsämne i Almedalen var Artificiell Intelligens. Vad innebär AI egentligen? Var går gränsen mellan AI och maskininlärning e...