torsdag 5 juli 2012

Gratis medicin i Indien ökar antibiotikaresistensen?

Indiens regering gör en storsatsning för att skriva ut gratis läkemedel till indierna. Den indiska statens pengar ska gå till generika, vilket är ett stöd till landets egen generikaindustri.

Vad får det här för effekter på världens antibiotikaresistens? Det är stora skillnader mellan land och stad i Indien där det finns för lite antibiotika bland miljoner fattiga indier på landsbygden och mycket hög förskrivning i städerna.

All antibiotikaanvändning kan dessutom öka antibiotikaresistensen och om den ökar hos hundratals miljoner indier så kan vi minska antibiotikaförskrivningen till noll här i Sverige och multiresistenta pandemier som uppstått i Asien kan ändå bli en ny digerdöd här.

Det där med digerdöden är att dra resonemanget för långt. Oavsett de invändningar som går att ha om hur den indiska regeringen bygger upp landets sjukvård (korta satsningar av offentliga medel) så hamnar dagens debatt om antibiotikaresistens i en allt för allmän globaliseringskritik där bättre livsvillkor för människor i fattiga länder omformuleras till att bli ett hot mot oss i Sverige.

I Världens väntan på antibiotika förklarar jag varför sådana globala motsättningar inte är önskvärda eller ens nödvändiga. Det går att dra god nytta av antibiotikans fantastiska framsteg utan att förlora dess verkan, bara vi vågar att se på problemet med solidariska och produktiva ögon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...