måndag 2 juli 2012

Livet i en petriskål

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2010 gick till Robert G. Edwards för hans arbete på provrörsbefruktning. Det första IVF-barnet Louise Brown föddes 1978. Många Nobelpris ges till gammal och beprövad forskning, men även om det första provrörsbarnets födelse var en världssensation, så var det inte nyskapande rent vetenskapligt.

Den kontroversielle forskaren Gregory Pincus, hade redan på 30-talet gjort skandal genom att konstbefrukta ett kaninägg i en petriskål. Edwards utförde en mycket praktisk forskningsinsats och tog steget över till människor. Inga revolutionerande nya kunskaper om hur kroppen fungerar, bara bra praktik. Alfred Nobel hade nog uppskattat det.

Priset är en symbolhandling till forskare som tar risker. Arbetet var kontroversiellt! Provrörsbefruktning var mycket komplicerat på den tiden, Edwards och hans kollega Patrick Steptoe fick kassera hundratals befruktade ägg. Katolska kyrkan fick spelet, stora delar av den brittiska allmänheten var emot och de två forskarna fick inte anslag. Edwards nobelpris är både en uppmuntran till forskare under svåra omständigheter, som en markering mot dem som försöker att blockera vetenskapens frågor.

Det har nu fötts fem miljoner provrörsbarn så tekniken är väl etablerad. Frågan är om provrörsbarn har högre risk för att drabbas av allergier och koncentrationsstörningen ADHD? Sergio Oehninger vid East Virginia Medical School fann i en studie att provrörsbarn hade en högre fallenhet för ADHD.

Oehninger pekade på flera faktorer, men den troligaste anledningen är att provrörsbefruktning har gjort det möjligt för fler äldre kvinnor att bli gravida. Äldre mödrar kan ge fler neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...