måndag 6 augusti 2012

Curiosity upprepar Viking på Mars

Så landade rymdsonden Curiosity på Mars för undersöka möjligheterna till liv på planeten. Kan verkligen Mars ha haft förutsättningarna för att ha utvecklat liv någon gång under historien?

Glädjen är stor hos amerikanska rymdstyrelsen NASA. Curiosity är viktigt, intressant och rymmer stora förhoppningar för ny kunskap, men också en känsla att det gjorts förut. Likheterna med NASA:s Viking-program från 1975 finns där. Mikrober på Mars diskuterar forskarna om inte redan Viking-programmet hittade på sin expedition. Så mycket mer utvecklad är inte rymdfarten. Det är inte utmaningar, PR-uppvisningar och vaga målsättningar som leder utvecklingen framåt, utan högst konkreta möjligheter att göra livet bättre och kunna göra uppskattningar av effektiviteten kring investeringarna.

En av de riktigt otäcka sidoeffekterna av utlösningar av banker och finansiellt stöd till företag som är "too big to fail" är att det snedvred mångas uppfattningar om statliga anslag. Se klippet nedan med astrofysikern Neil deGrasse Tyson. Han argumenterar för att genom att bankerna fick en enorm summa pengar, så borde NASA och rymdprogrammet få mer pengar. Det är ju så lite i jämförelse. Effektivitet borde också vara bra att tänka på. Det är som att säga att Tillväxtverket har ju lagt miljoner skattekronor på chokladprovning så varför borde inte något jag gillar få några hundratusen kronor av staten?


Den utvecklingen visar att rymdfarten behöver komma ut ifrån 1970-talet. Rymden är en plats, inte ett program.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...