torsdag 6 september 2012

Apoteksmarknaden, finns den?

Debatten bryter ut om apoteket och apoteksmarknaden efter att Sveriges Television sänt ett reportage. DN säger att det är en i grunden sund reform, Dick Erixon kritiserar istället detaljerna i reportaget.

Problemet är att det absolut inte var bättre under tiden som det fanns ett statligt monopolet, tvärtom. Fast att vi gått i från DDR-Sverige till att ha en hårt reglerad och dåligt fungerande marknad som i resten av Europa är inte ett så stort steg framåt. Här gäller det att se dels problematiken som omregleringen förde med sig och vilka framtida utvecklingar som är möjliga.

Frågan är hur klokt det är att försvara en reform som bara kan ses som marknadsliberal i jämförelse med  det tidigare monopolet? Omregleringens konstruktion misstas av många konsumenter för att vara hur en apoteksmarknad ser ut i praktiken. Egentligen kunde inte apoteken klara sig med att möta det före detta monopolbolaget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...