torsdag 6 september 2012

Diamantplanetens hemlighet

Många iögonenfallande upptäckter görs för närvarande inom astronomin och vad är mer uppseendeväckande än en planet som består av en diamant på miljarder karat! Det är inte första gången diamantplaneter har hittats, den första var planeten Lucy (uppkallade efter The Beatles sång).Riktigt så spännande är det inte, en planet bestående av smutsigt kristalliserat kol är närmare sanningen. Än mer intressant är att planeten finns vid en pulsarstjärna omkring 4.000 ljusår bort. Systemet är gammalt, troligen flera miljarder år. Planeten har ungefär Jupiters massa, man har ännu inte uppmätt lutningen, och har en omloppstid på 2,2 timmar. Det innebär en omloppstid på mindre än en solradie!


Från observationer och av vad vi vet från teoretiska modeller av en stjärna med låg massa, har planeten mest sannolikt en kärna av rent kristalliserat kol. Diamanten är troligen gul, har infattningar av kväve och är rödglödgat het på en sida av pulsarens strålning. Strålingen ligger på en tredjedel av solens luminositet. Den kallare mörka sidan av planeten borde bestå av grafit.

Förmodligen hade pulsaren en tvillingstjärna med låg massa vars bana var tillräckligt nära för att komma i kontakt med pulsaren efter att det bildats. Stjärnan överförde sin massa på den pulsar som utvecklats och satte fart på pulsaren upp till den nuvarande mikrosekundshastigheten. Den nya pulsarens strålning var högre då. Tvillingstjärnan rörde sig allt närmare i sin omloppsbana och fick en del av sin massa ”bortblåst”. Precis innan stjärnan helt försvann föll kärnan ihop, som vid det här laget var rent kol, och kristalliserades av pulsarens strålning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...