torsdag 27 september 2012

Nyansera antibiotikadebatten

Antibiotikaresistens är ett komplicerat problem som läkare och patienter måste ta på allvar. Problemet är att debatten numer kantrar över till att bara behandla antibiotikaresistens som ytterligare ett i raden av välfärdsproblem. Lösningen hamnar lite för lätt i att diskutera hur allmänheten ska fås att minska sin användning av antibiotika.

Det är svårt att göra sådana generaliseringar och de kan ha risker som också är värda att informera patienterna om.

Jag skriver i Borås Tidning den 27 september om kampanjen "Stoppa invasionen" som nu inleds i Västra Götalandsregionen. Många landsting startar nu upp kampanjer om antibiotika och antibiotikaresistens under hösten. Där diskuteras främst patienten och patientens antibiotikaanvändning.

Självfallet borde debatten även handla om vad landstingen kan göra, men då blir det mycket mer komplicerade diskussioner om vårdplatser och sjukhushygien. Många av problemen är svåra att diskutera på en regional nivå. Det är bra med information, men som apotekaren Amadou Jallow påpekar i Läkemedelsvärlden är det bättre att vara offensiv och tänka framåt.

Läs mer i rapporten Världens väntan på antibiotika.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...