söndag 16 september 2012

Sjuka dofter

Luktsinnet har sedan tidernas begynnelse använts av läkare för att känna efter om patienter är sjuka. En andedräkt hos patienten som påminner om ruttna äpplen, kan tyda på diabetes. Fisklukt kan vara tecken på någon leversjukdom. Våra kroppar ger alltid ifrån sig komplexa dofter och när kroppens ämnesomsättning förändras av sjukdomar, förändras doften.

Det har inte gjorts så mycket forskning på luktsinnet. Det var först i början på 90-talet som framsteg började göras och 2004 års Nobelpris i medicin var ett erkännande.

Sveriges Radios Vetenskapsradio har en story om att hundar kan lukta sig till cancer. Det har gjorts flera studier om hundar och cancer tidigare, samt att enligt en studie om hundar verkar de kunna varna diabetiker för insulinchocker.

Det är bra att det byggs på med fler forskningsresultat, men de nya rönen ger inte så mycket. I de flesta fall kan en hund bara ge ett ja eller nej svar om sjukdomen, den kan inte beskriva nyanser. Vilka kemikalier förknippar hundarna med doften av en sjukdom? Utan kunskap om det, så går det inte att träna dem effektivt, vilket dessutom tar tid och kräver speciella färdigheter hos tränaren.

Det är kanske mer de gulliga hundarna som drar intresset till storyn än forskningens betydelse? Ett bättre alternativ är forskningen på konstgjorda näsor som den här studien som upptäckte doften av hudcancer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...