måndag 1 oktober 2012

Kreditkort och fulpengar

Allt oftare brukar kontanter kallas för fulpengar och särskilt efter konkursen av företaget Panaxia har frågan om det kontantlösa samhället kommit upp i Sverige. Kontanter pekas ut som säkerhetsrisker. Skatteverket och kassalagen ställer höga krav även på små företag om kontakthanteringen med krav på speciella kassapparater. Kritiken från handlarnas håll har varit stark.

Problemet är att det kontantlösa samhällets ryggrad, kreditkortet, har sina egna problem med säkerheten och sin grund i låneekonomin.

Historien i Sverige är kanske lång, men har förändrats hastigt de senaste åren.

Det behövs fler alternativ. I USA börjar fler butiker komplettera kassan med en iPad. Det var tjänsten Square som gjorde att alla kan ta betalt med kreditkort, även privatpersoner. Även stora kedjor litar på Square, som Starbucks.

USA är annorlunda, kontanter tas inte gärna emot. Fortfarande tar Square emot kreditkort som Visa eller MasterCard mot en avgift, men Square kan sluta avtal med betaltjänsten Dwolla.

Det är möjligt att de Square och Dwolla kan sluta upp med ett gemensamt elektroniskt betalningssystem, utan kreditkortsföretagen. Det skulle dels pressa marknaden till bättre villkor och dels   ge möjlighet för elektroniska betalningar utan skuldsättning genom en annan affärsmodell.

Om det går återstår att se. Problemet är de stora investeringarna som gjorts i dagens system och om Dwolla och Square i sådana fall skulle kunna få in en bank som partner i systemet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...