måndag 26 november 2012

Läsk, prostatacancer och epidemiologi

Isabel Drake vid Lunds universitet har gjort en studie om att hög konsumtion av läsk kan öka risken för prostatacancer. Artikeln befinner sig bakom en paywall hos den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition (sammanfattning här) men det går att läsa mer på hemsidan för Lunds universitet om studien. Studien uppfattade en 38 procents högre risk, utan att finna något samband mellan prostatacancer och det totala intaget av kolhydrater.

Det finns ju störfaktorer, om inte annat hög ålder hos männen, där prostatacancer blir vanligare. Frågan är också om vilka som rökt mer, är fysiskt aktiva, dricker mer alkohol eller är fetare. En förhöjd risk på 38 procent är lågt och har risken ökat med mindre än 50 procent betyder det troligen en sammanblandning av effekterna där riskfaktorn läsk hänger samman med andra faktorer.

Det är inte för att hänga ut den här studien, det är viktigare att peka på nyhetsvärderingen i media. Den är en bred studie, där studien ska kompensera bort alla störfaktorer utom just det som ska undersökas och sedan ska forskarna få fram något statistiskt signifikant resultat.

Prostatacancer är en de vanligaste cancerformerna och läsk väcker känslor då det onyttiga ofta omtolkas till att bli omoraliskt i dagens samhälle. Det har nog varit skälet till att TT-redaktionen värderade nyheten om att läsk kan öka risken för prostatacancer. Tar TT upp en nyhet, så kommer den att få ett stort genomslag.

Hur mycket påverkar varje faktor vår hälsa? Hur mycket påverkar de i samband med andra faktorer? Det blir mycket svårt att peka ut en enskild faktor, särskilt om vi börjar tänka på alla okända parametrar.  Ändå tar medierna den här typen av epidemiologiska studier på mycket stort allvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...