söndag 30 december 2012

För all sand i Sahara

Öknen är en av de stora biotoperna idag. Saharas bevuxna slätter och skogar försvann för omkring fem tusen år sedan. Klimatet påverkas av jordens lutning. När jorden lutar som minst mot solen blir norra halvklotet kallare och det faller mindre regn. Tropikerna blir torrare och savannen förvandlas till öken. Eftersom jordens lutning förändras kommer det att ta ungefär tio tusen år innan Sahara blir grönt igen.

Öknen i Sahara utgörs inte främst av sanddyner, utan av torr bruten terräng. Terrängen mals ned till klippryggen. Den väldiga Rub al-Khali i Saudiarabien och Jemen är däremot en sandöken.


Klimatet i Sahara är extremt torrt (mindre än 25 mm/år) och det kan blåsa upp till starka vindar som bär med sig sand över långa avstånd. Värmen är tryckande, och med 4.300 soltimmar om året (av 4.500 möjliga). Den högsta temperaturen som uppmätts på jorden var i den libyska delen av Sahara med 57,8 grader Celsius. Under sommaren ligger temperaturen ofta på 45 grader.

Öknen är en främmande plats där fotspår efter djur ligger kvar länge. Tystnaden i sandhavet är så stor att ljud kan föras över kilometer. Trots bristen på vatten finns det förvånansvärt mycket liv i öknen; ökenrävar, ökenspringråttor, dromedarer, korpar, insekter, ormar och vid randen av sandöknen finns en släkting till vårt lodjur och lejon. Många djur som lever öknen har stora och utspärrade öron. I öronen finns många blodkärl, så stora öron är ett effektivt sätt att kunna kyla kroppen om man inte kan svettas.


Växter försöker snarare hålla igen. Det finns inte mycket av växten ovanför markytan, men har utgrenade rotsystem för att kunna samla ihop mycket vatten från ett stort område. Alternativt har växterna en mycket abrupt livscykel, där frön kan ligga i träda i årtionden för att hastigt gro och sprida sina frön vid ett sällsynt regn.


Ökenspridning handlar inte om att grönskande områden plötsligt blir till sanddyner, utan om att jordbruksmark överanvänds och på sikt kan bli öken. Ökenspridningen påverkas genom årtionden av dåligt utförd konstbevattning, svedjejordbruk eller överbetning. Det finns en naturlig variation som människan inte kan påverka.

Hur klimatförändringarna spelar in vet inte forskningen riktigt, koldioxid kan ha en gödslande effekt för växtligheten som motverkar torkan från högre temperaturer. Hur omfattande blir ökenspridningen? Det är svårt att få siffror på det, som FN:s ökenspridningskonvention UNCCD påpekar.


I en del områden i USA, Mexico och Asien så odlas allt mer av öknarna upp. För är det möjligt att bevattna, så innehåller ökenmarken tillräckligt med mineraler och närsalter för att ge goda skördar. Akacia är ett träd som göder jorden med kväve och fosfor, så det används för att återvinna mark. Det ger dessutom bra byggmaterial och skydd åt andra grödor.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...