onsdag 26 december 2012

TEDx i den gömda reaktorn

TED är en föreläsningsserie i ett globalt format, men en föreläsning blir aldrig bättre än ämnet och talaren.

Var har jag hamnat? Frågan snurrar runt i mitt huvud när jag sakta segar mig ned för den mörka branta trappan ned i underjorden. Det känns som att kliva ned i en glömd bunker. Vilket det är frågan om, platsen är R1 den första forskningsreaktorn i Sverige. Det tidigare kärnkraftverket ligger under Drottning Kristinas väg på KTH mitt i Stockholm! Jag är inbjuden som en i den exklusiva skara som ska lyssna på TEDxKTH på denna hemlighetsfulla plats. I reaktorsalen ljuder den sällsamma musiken från sönderfallande isotoper från Radioactive Orchestra.

Reaktorsalen R1 är en förunderlig, magnifik och samtidigt spöklik plats.Hålet mitt i salen är platsen där reaktorn stod mellan 1954 till 1982. Sista gången den kördes var 1970, sedan fick den stå i träda tills att den monterades ned. Salen var inte hemlig, men inte heller särskilt omtalad. R1 blev på 90-talet en av de bästa platserna för förbjudna raveparty.Kontor och kontrollcentraler ser ut som om de hade blivit lämnade på 50-talet och personalen är mystiskt försvunnen.TED, Technology Entertainment and Design, är ett format för föreläsningar där man diskuterar goda idéer. Ursprungligen samlades man för ett årligt möte i Kalifornien. TEDx betyder att organisationen i Kalifornien lämnar ut sitt namn åt andra (i det här fallet KTH Innovation) för att anordna en föredragsafton i samma stil. Föredragen kan handla lite om allting, ikväll är temat energi.

Talen kan ni se på hemsidan för TEDxKTH, en av hörnpelarna är att alla föredrag ska filmas och spridas. En del av talen är riktigt intressanta, som när Lars Nordström talar om smarta nät men andra känns korthuggna och platta.

Anspänningen som byggts upp av inramningen ställer höga förväntningar, kanske för höga förväntningar då TED fått med sig några av pseudoandliga stämningar från Silicon Valley. TED har skapat stjärnor av några föredragshållare, som Hans Rosling, men det är bara ett format. De videoklipp som blir virala och ses av många är de bästa. Inget tal är bättre än föredragshållaren och ämnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Överväg konstgjorda surrogatmödrar

Överväg konstgjorda surrogatmödrar. P-piller och abort är självklara. Nu är tiden inne för nästa steg, den artificiella livmodern. Läs mer i...