lördag 29 december 2012

Vitiligo är inte en svartvit sjukdom

Michael Jackson, the king of pop, råkade ut för flera kontroverser i slutet av 80-talet. Michael Jackson verkade, minst sagt, excentrisk i mångas ögon. Ett av Jacksons många excentriska drag var att han plötsligt verkade vilja bli vit. Hans hudfärg blev allteftersom blekare och blekare, för att slutligen bli kritvit. Afro-amerikanska medborgargrupper såg det som en symbol för att framgångsrika svarta ville tvätta bort sitt ursprung. Stay black Michael, skanderade de.

Det var vitiligo som Michael Jackson drabbades av, samt lupus, och hans läkare ordinerade att han skulle bleka resten av huden. Sjukdom leder till att pigmentcellerna i ytterhuden förloras, ibland kan även hårsäckarna påverkas och håret som växer ut blir kritvitt. De vita fläckarna uppstår vid knän, handleder, armhålor, ljumskar och runt ögonen, men de kan uppträda var som helst på kroppen.


Vitiligo är en autoimmun sjukdom, där den vanligaste formen (vitiligo vulgaris) drabbar högst två procent av befolkningen. Troligen är sjukdomen inte ärftlig, men anlag kan påverka om den bryter ut och anlagen verkar finnas hos tio procent av befolkningen. En faktor som har debatterats är stress. Ökar risken för att vitiligo skall utbryta om man är stressad? Möjligtvis finns en koppling mellan nervsystemet och vitiligo.

Förmodligen är vitiligo en blandning av arv och miljö, vilket har gjort det svårt att finna ett bra botemedel. Ljusterapier med cortisonbehandling samt kirurgi har använts. Även vitamin B12 har ordinerats, fast vitaminkurerna har inte visat sig framgångsrika. I de allra flesta fall är det bästa resultatet att sjukdomsförloppet bromsar upp. Akademiska sjukhuset i Uppsala forskar på att transplantera pigmentceller, i hopp om en permanent återställning av huden.

Vitiligo är inte dödlig, smittsam eller så värst farlig. Ändå utsätts många med sjukdomen för diskriminering. Historiskt påminde symptomen många om symptomen för spetälska, i dag är det vår tids rädsla för hudcancer som spökar, och kanske att så mycket av vår identitet sitter i hudfärgen. Vitiligo visar att så mycket skillnad är det nog inte mellan oss. It don't matter if you're black or white, som Michael sjöng.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...