torsdag 31 januari 2013

Ett flygande klot

Japans försvarsministerium har skapat världens första sfäriska flygande drönare. Drönaren kombinera det bästa från både en helikopter och ett bevingat plan och kan både flyga framåt och sväva. Den väger 3,5 kg, har diameter på 42 cm och når en hastighet på upp till 60 km/h.

Genom sina tre gyro-sensorer kan klara av att träffas och ändå justera sin position och fortsätta sväva. Eftersom den är ett klot, kan det landa på nästan alla ytor och även rulla runt på marken under kontroll.Det finns en kamera ombord och flygtid på batteriet är för närvarande åtta minuter. Drönaren är billig att tillverka, bara cirka 108 000 yen per styck (omkring 9 700 kronor) för alla komponenter finns i elektronikhandeln och inget är specialkonstruerat.

Meningen är att drönaren ska användas i räddningsuppdrag och för spaning. I nuläget kan konstruktionen inte bära någon last, och räckvidden måste förbättras. Fast principen att sfäriska luftfarkoster är möjliga och funktionella verkar hålla. Kan konstruktionen skalas upp?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...