torsdag 3 januari 2013

OLED, en ljus idé

EU förbjuder användningen av konventionella glödlampor, och USA börjar att fasa ut dem. Ersättningen blir troligen supereffektiva lysdioder (LED) som tar över ljusmarknaden på 100 miljarder dollar. De bästa lysdioderna drar 80 procent mindre energi än glödlamporna, och varar i tjugo år.

OLED är experimentella organiska lysdioder, tunna kolbaserade plastfilmer mellan två elektroder, en har en positiv laddning och den andra en negativ. När elektricitet leds genom dem lyser plastfilmerna upp.

OLED kräver mycket lite energi, och är lövtunna. Framtida modeller blir böjbara och genomskinliga, så de kan fungera som fönster som släpper in solljus på  dagen. De sprider ljus över en hel yta, inte bara punktvis som glödlamporna. OLED bränns inte vid beröring, och varar mer än tio gånger längre än en glödlampa.

Plattorna som tillverkats är ännu för små, de är främst aptitretare för ingenjörer för att få deras uppmärksamhet. Den bästa applikationen hittills har varit för mycket små skärmar, som i en smartphone. Det som behövs för att få ut OLED på marknaden är dels att göra plattorna större, men främst att sänka den mycket höga tillverkningskostnaden.

Det behövs framsteg inom materialtekniken, om dessa kommer förutsäger marknadsanalytikerna på NanoMarkets att den globala OLED marknaden går från noll idag till en försäljning på 4,5 miljarder dollar redan 2013. Det lovar gott inför framtiden när det gäller möjligheten till energieffektiviseringar.

Nu börjar vi se intressanta utvecklingar på marknaden genom en ny TV-apparat med supertunn OLED-skärm från LG på marknaden. Vid tidigare lanseringar av TV-apparater med OLED varit har priset varit för högt, den nya modellen är tunnare än tidigare men också dyrare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

D10 – an alliance of democracies?

For a long time, the idea of “A League of Democracies” has been suggested.  How could it influence world politics? Could 2021 be the year wh...