tisdag 22 januari 2013

Salva skyddar mot HIV och herpes

En vaginal gel för att minska HIV-infektion kan ge ett förvånansvärt effektivt skydd mot genital herpesinfektion samt, rapporterar en studie som publicerats i Cell Host & Microbe.

Den aktiva substansen är tenofovir, ett antiviralt medel som utvecklats av Gilead Pharmaceuticals för mer än över tio år sedan i kampen mot hiv, det virus som orsakar aids. Bland de deltagande kvinnorna testet i Sydafrika, minskade risken för sexuell överföring av hiv med 39 procent. Det är i sig ett fantastiskt resulat, men forskarna hittade också att salvan hade en ännu större effekt på att minska en kvinnas risk att smittas av herpes. Bruket minskar risken med 51 procent. Bland kvinnor som använde salvan mest konsekvent var minskningen av risken för infektioner ännu större, 54 procent för HIV och 62 procent för herpes.

Genital herpes är ett allvarligt problem över hela världen som kan bana väg för fler sexuellt överförbara sjukdomar, som hiv eller syfilis. Det är möjligt att kontrollera symptomen på genital herpes med mediciner, men sjukdomen kan inte botas. Eftersom herpesvirus sprids genom hudkontakt är inte kondom alltid ett effektivt skydd. Det är också viktigt att salvan är under kvinnans kontroll så hon kan skydda sig mot könssjukdomar även om partnern inte vill skydda sig.

Forskarna visste redan att tenofovir hämmade ett viktigt enzym för att HIV ska sprida sig i kroppen och förstöra immuncellerna. Efter att ha sett effekten mot herpes förstod de även bättre hur den fungerar mot HIV.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...