måndag 21 januari 2013

Vinter, mörker, depression

Svårt att komma upp på morgonen? Vinterdepressionen på väg? Äter du mer och isolerar dig från andra? Det finns hjälp för att kunna förbättra ditt välmående.

Det som sporrar depressionen är att vakna upp i mörker snarare än ljus, det sänker halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Omställningen av klockan till vintertiden kan hjälpa många som är  nedstämda och deprimerade till en början, då de vaknar tidigare under en ljusare timma på dygnet. Andra får problem med den plötsliga tidsomställningen, antalet hjärtinfarkter och bilolyckor stiger efter att vi gått över till vintertid.

Ljusterapi används nu ofta. Den håller dygnsrytmen jämn så att du inte går och lägger dig för sent på kvällen. Terapin ger mer energi på morgonen och har direkt antidepressiva egenskaper för neurotransmittorerna. Det behövs en speciell sorts lampor och det finns tester för att se när på dygnet det passar bäst för dig att använda ljusterapi.

Det är svårt att orka med många sociala kontakter när du är deprimerad, vilket kan göra att du isolerar dig från andra. Det kan förvärra din depression, se till att skaffa dig någon eller några fasta sociala aktiviteter varje vecka. Fysisk träning kan vara till stor hjälp mot vinterdepressionen. Maten spelar också stor roll, kosttillskott med Omega-3 har blivit storsäljare, fast oftast så räcker det med att äta fisk lite oftare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...