tisdag 5 februari 2013

Punch drunk boxer

Hur många fina boxningskarriärer har inte slutat i tragedi. Ju fler slag mot huvudet desto större risk för hjärnskador. Proffsboxningen är särskilt utsatt då boxarna slåss utan hjälm, men även amatörerna riskerar mycket under sin karriär. Det tragiska slutet för Muhammed Ali har berört många.Forskaren Henrik Zetterberg vid Sahlgrenska och hans turkiska kollegor har studerat hur boxares hjärnceller påverkas av slagen mot huvudet. När huvudet tar emot ett slag, går nervceller sönder och ett protein kallat NSE släpps ut i blodomloppet. De analyserade blodprover från 44 amatörboxare i Turkiet och fann att även två månader efter sin senaste match fanns det förhöjda halter av NSE i blodet. År 2012 visade Zetterberg och andra artikelförfattare åter upp ett liknande resultat med svenska boxare.

Vissa motståndare till boxning vill nog ta forskningsrönen som argument för att boxning är farligt och borde förbjudas i alla dess former; proffs som amatörer. Fast visar inte forskningen från Zetterberg och hans kollegor att det nu snarare finns bättre möjligheter för boxare, deras tränare och läkare att lägga upp träning och tävling så att de inte får hjärnskador? Blodproverna förenklar mycket, för tidigare var läkarna tvungna att ta ryggmärgsprover. Boxningens risker för skador och hjärnskador kände vi ju till sedan tidigare. Få har väl trott att det är en riskfri sport?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...