onsdag 13 mars 2013

Kalla fakta

Sverige ligger långt norrut. Det är Golfströmmen som ger Skandinavien ett mycket varmare klimat. Jämfört med andra platser på våra breddgrader borde vi bo på isvidder, föga lämpade för mänskligt liv.

Den svenska vintern biter ändå hårt. Människan behöver en konstant hög kroppstemperatur för att må bra. Kroppen har en fysiologisk värmereglering för att begränsa värmeförlusten och främst hålla kroppstemperaturen i de viktigaste organen: hjärnan, ryggmärgen, hjärtat, lungorna, levern och njurarna. Blodcirkulationen styrs om till till bålen, och kärlen dras samman. Då sjunker hudens och extremiteternas temperatur. Därför är det viktigt att ha mössa och vantar på, särskilt i en nödsituation, där du kan behöva använda händerna. Nedkylda händer förlorar i fingerfärdighet, styrka och snabbhet redan vid en nedkylning på fem-sex grader. Går kroppstemperaturen i en lem under tio grader, sker en så kallad Lewisreaktion, där kroppen spontant värmer upp sig kortvarigt.

Människokroppens celler producerar en imponerande mängd värme, 100W i viloläge. Det är mer än en glödlampa. Det mest går till att värma kroppen och ge energi till musklerna vid arbete. Hårt kroppsarbete ger en effekt på 1000- 2000W (ungefär effekten på en ugn). Därför är det bra att röra på sig när man fryser, kroppen skapar värme. Den bästa balansen mellan värmeproduktion och värmeavgivning är som bekant 37 grader Celsius, så det är viktigt att inte bli överhettad när man vill hålla sig varm.

Kroppen avger värme genom andningen och kroppsytan, främst genom konvektion. Våra kroppar är inte anpassade till den kyla som finns i Sverige, därför är kläderna viktiga. Kläderna ska isolera och hindra ångmotstånd. Isoleringen bygger upp lager av luftskikt som hindra värmeförlusten. Ångmotståndet handlar om hur mycket av kroppens fukt som släpps igenom kläderna. Om du blir mycket svettig i kallt väder, så kommer de våta kläderna inte kunna isolera kroppen.

De bästa kläderna behöver inte skydda bäst. Du kan ha plagg i Gortex och ändå frysa, om plagget inte samverkar väl med dina andra kläder. Ett bra tips är att tänka på treskiktsprincipen när du klär dig för kallt väder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...