fredag 22 mars 2013

Varför har leoparden sina fläckar?

Varför har leoparden fläckar? För att kunna kamouflera sig! William Allen vid universitet i Bristol pekar på att kattdjurens päls varierar efter deras miljö och livsstil.

Tillsammans med sina kollegor har Allen klassificerat och gjort modeller av pälsmönstren hos 35 arter av puma, lodjur, panter, serval, vildkatt och huskatt.

Ju mer forskarna jämförde katterna med avseende på levnadsmiljö, aktivitet på dygnet, bytesdjur och så vidare, så framträdde resultatet att kattdjur som lever i täta miljöer som tropiska regnskogar eller som tillbringar en stor del av sitt liv i träden har mer komplexa och oregelbundna mönster på sin päls teckning. De kattdjur som lever på öppna platser, som savanner, har enkla mönster på pälsen. Mönstren gick till och med att anpassa till matematiska formler.

Det stora undantaget är tigern, där det är svårt att förstå varför den har ränder. Förmodligen för att den tidigare levde i ett mer blandat gräslandskap, men det finns inte tillräckligt många kattdjur med ränder att jämföra med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...