tisdag 23 april 2013

Vulkanisk energi

Regeringen i Guatemala planerar att använda det seismiskt aktiva området runt vulkanen Pacaya som energikälla till 2022. Det skulle kunna täcka åtminstone 60 procent av landets energibehov med geotermisk energi.

Det israeliska företaget Ormat Technologies bygger de geotermiska kraftstationerna, som använder värmen som alstras av de tektoniska plattorna som förorsakar vulkanutbrott.

Hur fungerar det då?

Temperaturen i jordskorpan ökar med djupet, i genomsnitt 30 grader per kilometer. I områden med vulkanisk verksamhet kan värmen öka med 100 grader. Elproduktionen sker som en slag omvänt kylskåp, med en slang som hämtar upp värmen ur berget och sänder vidare värmen med en värmepump och värmeväxlare. Nackdelen är att det är dyrt att bygga och att systemet kan bli överlastat, som när Pacaya fick utbrott i maj 2010.

I Sverige finns inte en så stark vulkanisk aktivitet, så temperaturen ökar bara med 15 grader längre ned i jordskorpan. Det är i alla fall nog för att kunna användas för uppvärmning av bostäder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...