lördag 11 maj 2013

Säkrare drickande av sprit bättre än lägre totalkonsumtion

Leder verkligen det verkligen till fler alkoholproblem om totalkonsumtionen blir högre? Det har varit en dogm inom svensk alkoholpolitik, men har lett till att politiken är mer inriktad på medelkonsumenten snarare än på att hjälpa dem som har problem.

Problemkonsumenterna försvinner i statistiken. Som en följd verkar det enligt dagens alkoholpolitik bättre med en befolkning som består av 90 procent helnykterister och 10 procent grava alkoholister, än 100 procent måttlighetsdrickare eftersom totalkonsumtionen blir lägre. Mönstret i drickandet är viktigare än den sammanlagda mängden. Se vidare i Tillräckligt nykter totalkonsumtion, för det är ju inte så att förutsättningarna är lika för alla.

Fler utskänkningstillstånd, längre öppettider på Systembolag och krogar, ett mer varierat sortiment och en långt större öppenhet för införsel för privatpersoner har inte lett till de skador och sjukdomar som förutspåddes. Alkoholkulturen ändrades, fast politiken skulle behöva gå från att straffa syndare till att hjälpa människor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...