måndag 27 maj 2013

Tryckkokarens fysik

Det finns intressant fysik i så alldagliga ting som tryckkokare.

Vatten kan bara bli 100 grader Celsius vid normalt tryck, om det blir varmare så förångas vattnet. Kokande vatten i en sluten miljö orsakar ett stigande tryck. När trycket höjs, höjs vattnets kokpunkt över 100 grader. Vid 34 kilopascal tryck kokar vatten vid 108 grader, och vid 103 kP tryck kokar vatten vid 121 grader.

Trycket pressar ångan genom maten och tillagningstiden kan minskas med upp till 70 procent från andra koksätt som rostning och bräsering. Mat som tillagats i en tryckkokare håller en mer enhetlig form.

Tryckkokare har lås på locket som måste låsas på plats innan tryckkokaren kan sättas på. Den släpper ut ånga när trycket stiger över en säker nivå. Moderna tryckkokare är också utrustade med en säkring, som vanligtvis är i form av en gummiring som släpper trycket vid extrema temperaturer, eller ett hål i locket kopplat av en legering som smälter vid farliga värmenivåer. Farhågorna om att tryckkokarna kan sprängas kommer från äldre modeller.

Tryckkokare är energieffektiva. Kortare tillagningstid behåller mer av näringsämnena, och mycket mindre fett behövs.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...