onsdag 17 juli 2013

Nao, en känslig robot

Får jag presentera en trevlig krabat från Frankrike? Det är roboten Nao från Aldebaran robotics.Nao är söt, och det är meningen. Roboten är till för att vänja oss människor vid att ha robotar i vår vardag. Det känslomässiga bandet till Nao stärks av att robotens program kan känna igen vem den talar med. Nao reagerar på människors känslor och ansiktsuttryck och kan visa upp egna ”känslor” för oss genom sitt kroppsspråk. Det verkar för en mänsklig betraktare som om Nao kan bli arg, otålig, glad eller rädd. Det är svårt, för känslor kräver mycket tajming för att kunna kommuniceras.

Roboten kan också lära sig av sin omgivning, ungefär på samma sätt som en ettårig baby. Förutom som leksak, så har roboten redan sett användning i Frankrike för att hjälpa autistiska barn. Barn med olika grader av autism har svårt att ta till sig omgivningens känslor, men med Nao känner de sig mer säkra än med vuxna och andra barn.

Kommer Nao och andra robotar att ta över allt arbete från människorna? Trenden är kanske överdriven nu för tillfället. Vi befinner oss i en global recession, där företag har svårt att få fram kapital för att köpa in robotar. Robotar behöver mer för att kunna delta i produktionen av varor och tjänster, de behöver även mycket mer kunnande från människorna som ska sköta dem och även att omgivningarna anpassas till dem. Det är en stor extrakostnad roboten som är svår att komma ifrån, och alla robotar är inte lika bra på att kommunicera som Nao.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Ett nytt hopp för mediebranschen?

Den 7 mars höll tidningen The Guardian sin Changing Media Summit (CMS) i BFI Southbanks betongbrutalistiska komplex. Konferensen är en temp...