måndag 30 september 2013

Behövs det fler naturvetare och tekniker?

Utan fler ingenjörer stannar Sverige, vi måste satsa på forskningen, samverka för att öka intresset för naturvetenskap och teknik hos unga. När argumentationen läggs fram i så allmänna ordalag av parter på arbetsmarknaden eller politiker är det svårt att argumentera emot.

Det är kontentan är Jan-Eric Sundgren, AB Volvo, ordförande för Tekniksprånget, Leif Johansson, ordförande AstraZeneca, Ericsson och IVA Tomas Billing, vd Nordstjernan Börje Ekholm, vd Investor Björn O. Nilsson, vd IVA Anders Nyrén, vd Industrivärden skriver i Dagens Industri för att lösa ingenjörsbristen genom Tekniksprånget.

Fast generaliseringar är inte alltid så nyttiga. Ingenjörer som har vissa sorters specialiseringar har goda möjligheten men inte alla över hela linjen. Endast 35 procent av alla civilingenjörer arbetar som civilingenjörer. Tekniksprånget och behovet av ingenjörer har lett till en hel del debatt inom ingenjörskåren. Ingenjörer kan också räkna med högre löner utomlands, vilket beror på låg lönespridning, höga skatter och höga ingångslöner i Sverige. Se även Ingenjörsbloggen för ett annat perspektiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Artificiell Intelligens bortom hype och diss

Årets stora samtalsämne i Almedalen var Artificiell Intelligens. Vad innebär AI egentligen? Var går gränsen mellan AI och maskininlärning e...