onsdag 9 oktober 2013

Higgs och Englert kassaskåpssäkert Nobelpris

Peter Higgs och Francois Englert vinner Nobelpriset i fysik år 2013. Det spekulerades redan år 2012 att  Peter Higgs skulle få Nobelpriset efter att CERN i sina experiment hittat något som liknar den boson han förutsett. Det var den oomtvistliga favoriten som vann och det var inte mer än rätt att även Englert fick dela på det. Englert är för övrigt av en överlevare av Förintelsen.

Svenska Dagbladets Inger Atterstam kritiserade årets Nobelpris i medicin med standardformulär 1A: bara vita gubbar vinner. Debatten återkommer många gånger. Andelen kvinnliga vinnare är lika hög som i början av 70-talet, fast kvinnorna var så mycket färre i forskarsamhället då. Men så som Nobels testamente tolkas, som ett pris för en livstidsgärning snarare än till lovande unga forskare, så är inte priserna i år till 2010-talets forskarsamhälle. Priserna ges till upptäckter som gjordes för en 40-50 år sedan och speglar den tidens forskarsamhälle. Det borde ske en del skiften i prisvinnarna på 20-talet som speglar de nya upptäckterna.

Nu väntar ett helt nytt forskningsområde efter årets Nobelpris, att söka bortom Higgsbosonen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...