måndag 4 november 2013

Höga trösklar vidgar klyftorna

Det svenska samhället har ett problem. Det finns inte ett intresse att diskutera vilka förändringar som skett i omvärlden sedan tjugotalet år. Den globaliserade ekonomin betyder att Sverige har behövt flytta sig till en ny, och mycket svårare nisch, i den globala värdekedjan.

För att kunna konkurrera i en global ekonomi med världens näst högsta skattetryck efter Danmark, med en stel arbetsmarknadslagstiftning med LAS och med extremt små löneskillnader så har kravet på effektivitet skruvats upp väldigt mycket.

Det är ingen slump att stora delar av Sverige i dag är ekonomiskt utbrända. Det går helt enkelt inte att hålla Katrineholmseffektivitet med Stockholmslöner, vilket är resultatet av kollektivavtal. Tyvärr leder det också till alltfler utbrända, troligen med ett stort mörkertal som går till jobbet med inte kan göra särskilt mycket p.g.a. stressrelaterad depression.

Ett företag på den svenska marknaden har inte marginalerna. Det måste få in en personal som kan gå in 110 procent dag ett på jobbet. Det är därför som det är lättare att få ett jobb om du redan har ett jobb, och dina chanser att gå från arbetslöshet till arbete är lägre.

Då är det förstås svårare för någon som kommer in i det här stela systemet utifrån. Systemet präglas i mycket av informell kunskap för att kunna navigera i det egentliga läget i många organisationer. Om den arbetssökande även har lägre kunskaper i svenska, en utbildning som arbetsgivaren inte omedelbart kan placera och med risken att behöva betala en hög ingångslön från första början då blir få invandrare anställda.

Fast det gäller svenska ungdomar utan erfarenhet, svenskar med låg utbildning och glesbygdsbor också.

Nya Moderaterna kunde vinna val genom att försvara den tröga och uppdelade arbetsmarknad som Socialdemokraterna skapat. Denna samsyn bygger på att problemen på arbetsmarknaden inte får diskuteras, vilket resulterade i att en debatt om invandringen blossade upp.

En politiskt korrekt syn försöker att skylla problemen på att invandrare är strukturellt diskriminerade, trots att infödda svenskars attityder snarare är anmärkningsvärt öppna. Det finns en lika missvisande syn om att de nyanlända är ett unikt problem, genom sin kultur oförmögna att komma in i det svenska samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...