söndag 23 mars 2014

Socker är livets krydda

Image courtesy of [Grant Cochrane] / FreeDigitalPhotos.net

Det pågår ett korståg mot socker. En förklaring är att livsmedelsverk i Europa och Nordamerika förklarade fett som det stora hotet och att pendeln nu svänger. Det finns en del skumma händelser bakom fettets demonisering på 1970-talet med kontakter till livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin.

Två fel ger inte ett rätt. Kampanjen mot socker rymmer varningstecken. Det finns en sur stämning, en något för auktoritär tankestruktur och risk för konspirationstänkande. Genom en del nya dieter finns kopplingar till andra delar av livsmedelsindustrin. Det ropas om Sockerfällan. Det förrädiska sötsuget är beroendeframkallande! Det har inget näringsvärde (vilket ju kalorier förstås här)! Det ropas på skatter och förbud. Siffror förs fram över sjukdomar som sägs vara kopplade till sockret men ofta är svåra att koppla ifrån allmän vällevnad och åldrande.

Världshälsoorganisationen WHO väger in i debatten på ett konstruktivt sätt med sin öppna konsultation.

Free sugars contribute to the overall energy density of diets. Ensuring energy balance is critical to maintaining healthy body weight and ensuring optimal nutrient intake. 
There is increasing concern that consumption of free sugars, particularly in the form of sugar-sweetened beverages, may result in both reduced intake of foods containing more nutritionally adequate calories and an increase in total caloric intake, leading to an unhealthy diet, weight gain and increased risk of noncommunicable diseases (NCDs).

WHO påpekar också problemet med karies, vilket inte är så kontroversiellt.

Det är tonen som är upplyftande, organisationen säger inte att socker är knark eller att fruktos är farligare än sackaros och glukos. Den försiktiga linjen borde vara vägledande för framtidens debatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...