tisdag 25 november 2014

Skatteparadis är bra för skattemoralen

Gång efter gång så brukar det bryta ut upprörda debatter om att Sverige och andra högskatteländer förlorar skattemedel då privatpersoner och företag flyttar sina resurser och skattar i länder med lägre skatter. Nu senast gäller det Luxemburg, där storfurstendömet ska ha hjälp företag att placera om pengar av skatteskäl.

Nu brukar skattekonkurrens inom EU ändå vara en relativt enkel historia, de större länderna får som de vill. Jamie Collier skrev för ungefär ett år sedan en intressant skrift för brittiska tankesmedjan IEA om skatteparadisens roll. Det är rätt lätt att bli ett skatteparadis nuförtiden, något som utmärker samtiden är att löneskatter, inkomstskatter, konsumtionsskatter och kapitalskatter är mycket höga. Andra skatteparadis är självständiga småstater, ofta önationer, som har svårt att konkurrera på särskilt mycket annat.

Svenska kommentatorer brukar berömma skattelättnaderna under regeringen Reinfeldt, men sanningen att säga var sänkning nog mer relativ. Alla andra länder har höjt till svensk nivå. Om något så gjorde jobbskatteavdragen systemet än mer progressivt.

Collier undersöker några olika tänkvärda vinklar: om inte möjligheten att flytta över kapital fanns, skulle troligen bolagsskatterna behöva stiga därför att fler storföretag skulle välja att flytta definitivt och därmed bidra med mindre. Särskilt Sverige, med kronjuveler under svensk konvenensflagg, skulle känna av det.

Möjligheten att flytta pengar sätter förstås press på hur skatterna kan vara, inte minst ur ett Wicksell-effektivt, där Lars Söderströms skrift om hur ekonomen Knut Wicksell tolkade rättviseprincipen är intressant läsning.

Collier pekar att innovationer att finansiella tjänster sker i länder som ansamlar kapital. De finansiella tjänster kan sedan alla andra länder dra nytta av också.

Signalerna från dagens skattedebatt borde ge finansminister Magdalena Andersson en hel del bekymmer. Det är uppenbart att många stora företag med kopplingar till Sverige har mycket kapital i ladorna, men de gör inte några investeringar, trots att räntorna ligger på noll. Istället är det relativt lönsamt att söka efter finansiella tjänster med låg beskattning. Det är signaler om problematiskt läge i världsekonomin, som skatteparadisen faktiskt hjälpt till att ta fram. De signalerna måste politikerna börja att ta till sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

En ny form för IMF och Världsbanken

Internationella valutafonden IMF och Världsbanken håller sitt vårmöte i Washington DC. Troligen ett av de svåraste sedan grundandet i B...