söndag 10 april 2016

Vaddå Trudeau? Idol med låg tröskel


Ung, snygg och vältalig med charmig familj. Kanadas premiärminister Justin Trudeau är en riktig charmör och är duktig på att inta poser som är populära hos bien pensants i västvärlden. Fast i en tid där varje regering blir en regnbågsregering och till och med bufflige Göran Persson använt veganism och feminismkorten (de är så billiga att dra) behövs en titt på vilken politik som Trudeau de facto bedriver.

Trudeaus politik handlar om skattehöjningar och utgiftsökningar, de ska få igång Kanadas ekonomi genom satsningar på infrastruktur och sköna gröna projekt. Kanada spåddes få 2,5 procents tillväxt för 2015, men det blev bara 1 procent. Trudeau säger att det rekordstora budgetunderskottet är en fråga om investeringar.

Kanada klarade sig igenom finanskrisen på 00-talet utan problem genom sina välskötta statsfinanser. Statsskulden ligger på bara 60 procent av BNP (som Tyskland ungefär) men även många av Kanadas provinser och territorier är duktiga på att låna pengar.

Kruxet är att Trudeau ser Kanadas ekonomi som en postmodern tjänsteekonomi. Landet har en råvaruekonomi, världens femte största oljeproducent till exempel, och fick precis som Brasilien och Ryssland ett uppsving med stigande råvarupriser i början av 10-talet.

Fast precis som BRIC-länderna får Kanada problem nu. Att ta sig ifrån ett beroende av råvaruproduktion går inte att beskatta sig ifrån, det behövs entreprenörer och företag i nya branscher för det. Entreprenörer som skatterna just hindrar. Kanada har tur att grannen USA har några av världens högsta företagsskatter, vilket lockar företag över gränsen.

För sanningen att säga är ju inte Justin Trudeaus politik är särskilt originell, Kanada har provat den tidigare och dess japanska förlaga Abenomics har visat sig bli en skrämmande tur ned i gruvan. Kanada är rikt och har råd att experimentera. Frågan är varför alltfler regeringar i världen kör samma experiment med samma resultat?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...