torsdag 14 juli 2016

Fungerar aloe vera?

Av Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6110360

Varifrån aloe vera kommer är okänt. En del sätter växtens ursprung i Arabien, andra någonstans vid Medelhavet. Det har länge varit en medicinalväxt men effekterna har varit dåligt belagda.

Aloe vera sägs vara bra mot förstoppning, svamp, mask, diabetes, psoriasis, herpes och så vidare. Då blir jag fundersam. Verkligen? Allt det där? Det är dessutom fråga om väldigt olika sjukdomar och skador. Det kräver undersökning.

Aloe vera sägs hjälpa brännsår att läka, men det finns studier som pekar på att det snarare kan förhindra läkning. Dövar inte aloe vera-krämer smärta? Det beror på att många innehåller lidokain, vilket är smärtstillande, så vad behöver man aloe vera till då?

Expressens avslöjande är ingen stor sensation, sammanställningar av forskning har pekat ut bristen på effekt länge i både medicin och kosmetika och så även risken för leverskador när det används som bantningspreparat.

Det bästa med många aloe vera-produkter är att de verkar innehålla väldigt lite äkta aloe. Branschorganisationen för aloe vera försöker att certifiera de aloe vera preparat som överhuvudtaget innehåller det. Antingen är det ersatt med släktingen Aloe massawana eller oftare så är det bara glykos, glycerin eller vanligt vatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...