fredag 12 maj 2017

Fem lärdomar från president Emmanuel Macron

Våga frifräsa från gamla institutioner

Partier i Frankrike är mer centrerade till en person, men Emmanuel Macrons #jemarcheseul var ändå viktigt för att sätta fokus på de egna idéerna, snarare än att bara hålla sig till att vara emot Marine Le Pen. Äldre partier och institutioner är inte byggda för samtidens debatter.

Ja till EU!

Skylla på Bryssel ger inte längre snabba opinionsvinster. Det är bättre att lyfta visioner och ställa krav utifrån dem. Då vågar man ta valet som en folkomröstning om globaliseringen (hur illa det går annars, se på David Cameron och Matteo Renzi)

Normalisera aldrig, men sprid kärlek

Macron normaliserade aldrig Le Pen. Han markerade alltid att hon saknar politik, parasiterar på människors rädsla och var en ovärdig presidentkandidat. Macron kombinerade detta med att aldrig gå på de väljare som skulle kunna tänka sig rösta på henne. Klokt val. Det räcker inte med att peta hål på motståndarens idéer, även om de är dåligt ihoptänkta eller motbevisade. Det särskilt om de går ut på den egna kränktheten. Praktiska svårigheter eller hål i teorin kan alltid bemötas med en förklaring framtagen på stället och som passar ihop med idéerna som helhet. Då vinner man på motsatsen till triangulering, lyft egna idéer istället för att tala om motståndarens.


Släpp scripts och soundbytes

Lär av Emmanuel Macron på Whirlpool-fabriken som skulle läggas ned och flyttas till Polen. Marine Le Pen åkte ut och berättade att hon minsann skulle rädda den om hon blev president. Macron åkte ut och förklarade noggrant sin position. Ingen älskade honom, buropen fanns där, men han blev mer respekterad. Respekt är nog för att vinna rösten, kärlek kan vara överkurs.

Slå till mot fake news 

Etableras den kontakten går det också att få en starkare position mot massmedierna och även konsekvent stänga ute propagandacentraler som RT. Hackerattacken bemöttes med att kräva Marine Le Pen på källor, vilka hon inte kunde ge för att inte riskera att avnormalisera sig. Ett viktigt skäl till att hackerattacken aldrig blev viral. Då kom debatten att handla om idéer och Macron vann.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Kommer Kina att behärska framtiden genom AI-ledarskap?

Data är informationssamhällets olja, där det tidigare populära begreppet ”Big Data” används för att beskriva de ökade mängderna, variati...