tisdag 1 maj 2012

Google och integritet?

När Googles kamerautrustade bilar fotograferade hus och gator tog de också tillfället i akt att avlyssna de trådlösa nätverk de snappade upp på vägen, skriver DN.

Google och integriteten är en som vanligt en het fråga, och en viktig del för att förstå hur Google fungerar. Googles dominanta position beror på historiska skäl, där Google bringade ordning i det kaos som var 90-talets internet (som Siva Vaidhyanathan skrev, är företaget internets Julius Caesar).

Idag borde internet segmenteras mer, med mer specialiserade tjänster. Är verkligen Google bäst för alla sökningar? Om man vill vi ha mer av integritet, är då t.ex. DuckDuckGo ett alternativ? Tim Black fångar andan väl, For Google, privacy just doesn’t compute att det ingår inte Googles uppfattning av internet och hur det fungerar.

Kan Google i längden drivas på inkomsterna från annonsmarknaden? Diskussionen om hållbarheten i internetjättarnas affärsmodeller blir viktigare ju längre de är på börsen. Intressant nog påpekar Black att Schmidt använde också en variant av "rent mjöl i påsen" argumentet för att försvara Googles policy. Kanske är det som juristen Daniel Solove skrev att vi faktiskt bokstavligen inte längre har något att dölja.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant


Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...