onsdag 1 augusti 2012

Gott om moralism i Sverige

Debattartikeln i DN försöker att visa för regeringen att den avstått från att lagstifta på en mängd olika områden efter moraliserande uppfattningar och därför borde ta det lugnt: håll Sverige fritt från moraliserande förbud. De grupper som vill ha förbud är mycket riktigt små, men de är skickliga på att bygga breda allianser.

Problemet är att den lagstiftning som skett ju varit mycket omfattande, och att principerna som styrt förbudspolitiken ligger i politikens mittfåra. Det har saknats bredare uppfattningar eller metodik att ställa som alternativ. Ofta fastnar den svenska frihetsdebatten i vissa symbolfrågor, medan förbudssidan spelar på flera arenor efter samma principer. Mark Steyn ger en intressant liknelse om hur amerikaner kanske har kvar rätten att bära vapen, men gett upp allt annat och kanske även mer centrala rättigheter.

Det är därför striden om moraliserande förbud är en strid om principer för att klargöra alternativen inom politiken. Då blir det  inte bara en vag önskan att bli lämnad i fred, utan rättigheter som försvaras. Efter det går lättare att bygga breda allianser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...