lördag 15 mars 2014

Hålla webben fri och öppen

Håller de stora IT-bolagen på Web 2.0 på att växa till att bli för stora? Kommer vi se allt större karteller på nätet nu när molnet blir viktigare? Kanske inte, men IT-branschen kommer att förändras.

Från politiken kan åtgärderna vara rent destruktiva, det är många politiker som gärna vill reglera marknader som fungerar "bara ifall att". Timothy Muris, som tidigare var chef på amerikanska FTC (ungefär Konkurrensverket) gav år 2010 fem bra råd i Wall Street Journal till lagstiftare och konkurrensverk:

  1. Var vaksam när konkurrenter klagar på att en konkurrent beter sig oschysst. Det kan lika gärna vara ett sätt att egna fördelar.
  2. Att företag är framgångsrika behöver inte betyda att de måste förklara sig om hur de blivit framgångsrika.
  3. Definiera inte marknaderna för smalt. Om något är verkligen nyskapande så kommer det att behärska marknaden, om inte annat till nästa stora genombrott. Innovation driver marknaden.
  4. Straffa inte innovatören genom att gå på krav att konkurrenter ska "släppas in" på tjänster och affärsmodeller.
  5. Utvärdera en åtgärd tidigt och ofta. På snabbrörliga marknader så kan konkurrensregleringar bli det enda som befäster en gammal affärsmodell.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...