onsdag 23 januari 2013

Nördiga föräldrar

Ett föräldraskap i gör-det-självrörelsens tecken börjar att dyka upp.

I gamla tider fick de flesta barn klara sig själva om de hade tid över från sysslorna. Generation X blev nyckelbarnen medan föräldrarna självförverkligade sig. Millenniegenerationen såg mer av sina föräldrar, under den plikttunga och genomreglerade skjutsen till träningen.

Kanske händer något nu. En större andel av dagens farsor och morsor växte upp med mer teknikkunskap en tidigare. Det blev mer okej att inte gå med i knattefotbollslaget och istället spela dataspel, rollspel eller titta på Star Wars.

Alla föräldrar blev inte Uppfinnar-Jocke men i kombination med 90-talets tanke att teknik ska hackas, så fick den generationen också en annan inställning till föräldraskapet. De delar med sig av sin passion för vetenskap och teknik med sina barn, och den glöden utvecklar barnens passion för att lära sig och utvecklas.

Den tesen drivs av bloggen Geek Dad på tidskriften Wired där nördkulturens farsor och morsor ger sina bästa tips på hur en meningsfull vardag och lek kan skapas tillsammans med barnen. Med tekniken och gör-det-själv tanken så går vardag och lek inte sällan ihop.

Föräldraskap påverkas förstås av många faktorer. Ekonomisk och social situation, föräldrarnas intressen och kunskaper, bostadsort och så vidare är viktiga, fast det är förvånansvärt hur ofta skribenterna prickar rätt. Aktiviteterna är inte för barnen, utan med barnen. Ibland blir Geek Dad lite väl populärkulturell men det går att sålla. Så ett gott tips är att spana in Geek Dad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...