söndag 31 mars 2024

Daniel Kahneman: förnuft och fördom

Styrs våra tankar främst av fördomar eller av förnuft?

Daniel Kahneman (1934- 2024) formulerade teorier om mänskligt beteende lutade mer mot att fördomar styrde. Trots både ekonomipris och populärvetenskapligt genomslag så blev hans tankar mer ifrågasatta de sista åren av hans liv. Han fick kritik för att han förlitat sig på svaga studier, men även för sin metod att konstruera experiment med en bias för att testpersonerna skulle agera fördomsfullt. Då skulle det inte vara fördomar som framkommer, utan rimliga slutsatser baserade på tillgängliga bevis.

Kahneman var snabb att se fel i sin forskning, och det är ju bra, inte minst då han forskade om felslut. Riktigt kärnan i det som spår som blev ämnet beteendeekonomi ändrade han dock inte. Det ämnet har fått några ytterligare ekonomipris, men även flera studier återkallade. Politiskt har beteendeekonomin förlorat sin lyster.

Det skulle vara fruktbart om det fanns fler studier som belyser metodskillnaderna mellan Kahnemans tillvägagångssätt och sociologiska fallstudier. Mitt intryck är att det skulle ge en mer nyanserad förståelse för mänskligt handlande och dess komplexitet.

Enshittification and the Platform Economy: A Critical Analysis

In the modern economy, the concept of “enshittification” has gained traction as a means to understand the evolving dynamics of the platform ...