tisdag 5 mars 2024

Kommer AI att döda sökordsoptimeringen?

Uppdateringarna Panda och Penguin från Google ändrade vad SEO var

SEO tar över allt innehåll, eller så kommer AI att döda SEO? Så här får du rätsida på ditt innehålls genomslag.

En attityd som jag mött i arbetet är att SEO handlar om att "skriva konstigt för klicken". Den motsatta sidan är alltför höga förhoppningar på att SEO lyfter innehållet till ett genomslag långt över sina förutsättningar.

Nuförtiden verkar debatten handla om att AI kommer att döda SEO, för när en LLM samlar ihop innehåll för ett svar, så anger agenten sällan källan från vilken webbsida uppgifterna hämtats. Snart slår AI-optimering igenom?

De två första attityderna är kvarlevor från den tid när nyckelord och bakåtlänkar var viktiga. Sökmotorer är idag mer än bara en katalog av webbplatser som kan manipuleras. SEO handlar om att sätta en standard för kvalitet och begriplighet för innehållet. EEAT är viktigt för hur Google värderar webbsidan. Det är bra att innehåll ska vara begripligt och tillgängligt, och då blir användarupplevelse, mobiloptimering och webbplatshastighet viktiga. Innehåll som inte ska vara det för alla besökare kanske hör bättre hemma i ett annat format, i en annan del av webbplatsens struktur? 

Attityden "AI äter SEO" är nog mer färgad av samtiden, och tar inte hänsyn till hur mycket SEO har utvecklats över tid. Det som tidigare var en specialiserad kunskap behöver vara mer inarbetat och heltäckande i kommunikationen. Då kommer AI till sin rätt, för att kunna förstå vad besökarna vill ha, och ge dem ett bra innehåll.

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...