lördag 5 januari 2013

Teknisk resa till Berlin

En resa i teknikens tecken? Varför inte åka till Berlin? Deutsches Technikmuseum Berlin har en mycket intressant utställning. Här kan du se världens första dator byggd av Konrad Zuse, en utställning om bilismen och om läkemedelsindustrin.


Den första TV-studion. TV började sändas i Berlin redan 1935Ett annat museum är DDR-museum där du får Östtyskland levandegjort för dig. DDR:s ledare Walter Ulbricht hade parollen Kemi ger bröd – välstånd – skönhet. För en marxistisk-leninistisk stat stod vetenskapen officiellt högt upp på agendan.

Verkligheten såg annorlunda ut med kronisk brist på resurser och idékontakter. Det var främst säkerhetstjänsten Stasi som försåg forskarna med uppgifter genom industrispionage. De östtyska forskarna hade inte tillgång till västs forskningstidskrifter och de anslag som fanns var koncentrerade till ett litet fåtal spetsforskare. En av spetsforskarna var Tysklands nuvarande förbundskansler Angela Merkel.


Den östtyska bilen Trabant var gjord i hårdplast med en tvåtaktsmotor, då allt i bilen skulle tillverkas inom landet. Bilen såg ungefär likadan ut sedan den började tillverkas 1957 till Berlinmurens fall. En begagnad Trabant var dyrare i pris än nya i DDR. Begagnade var omedelbart tillgängliga, nya fick man vänta på i åratal innan man fick köpa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...