lördag 27 juli 2013

Satsa på rätt bioteknikföretag

Om nu avkodningen av det mänskliga genomet inte har gett full utdelning i ny bioteknik, vad bör du hålla ögonen öppna för?

Problemet är att lista ut vilka forskare och företag som har lovande projekt. Om du inte har en doktorsexamen i molekylärbiologi, är det är mycket svårt att bedöma värdet av forskningen. Företag i bioteknikbranschen kan vara svåra att bedöma på dess ekonomiska resultat, på grund av att de förlorar miljoner medan de håller på att utveckla en teknik, testa den och sedan vänta in ett godkännande. Oförutsägbart är bara förnamnet. Kommer de här företagen ens att ha en färdig produkt?

Image courtesy of [lemonade] / FreeDigitalPhotos.net

Det går ju att investera i stora läkemedelsföretag som både utvecklar bioteknik och licensierar. Problemet är att läkemedelsföretagen har överskuggat de delar av bioteknikmarknaden som kommer nära dem. Även en ganska stor hit i biotekniken kan försvinna i jämförelse med de vinster ett stort läkemedelsföretag gör för övrigt. Biotekniken är förstås viktig, men det blir en teknik av flera och de riktigt stora framstegen kommer inte hos läkemedelsföretagen. Det har även läkemedelsföretagen själva förstått, och ofta flyttat ut forskningens risker på fristående bolag.

Om vi söker framtiden för biotekniken och tillämpningar av kunskapen om genomet genom att titta på företagen, så kan vi få intressanta kunskaper genom att titta utvecklingen på fonder med bioteknikföretag i.

Ett annat sätt att investera i bioteknik är att kopiera strategin som användes av många investerare under guldruscherna i vilda västern. Köp inte aktier i guldgruvor - satsa på dem som säljer hackor och spadar. På ett liknande sätt, titta på de forskare och företag som arbetar med att tillverka utrustning till dem som utvecklar biotekniken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...