måndag 1 juli 2013

Uråldriga träd

Träd är några av de mest långlivade livsformerna. Vi vet att det finns åtminstone femtio träd runt om i världen som är äldre än tusen år, fast ingen vet egentligen hur gamla träd kan bli.

Träd åldras så klart, den väldiga eken har ju en gång varit ett litet ekollon. Ett skäl till att vissa arter blir så långlivade är att trädets olika delar åldras olika fort. Det är möjligt för trädet att leva vidare och frodas, även om en annan del av stammen dör. Vissa träd producerar sina egna antibakteriella ämnen.

Träd som är tusentals år gamla kan fortsätta att växa. Tallar av arten Pinus longaeva i Kalifornien har blivit mer än tretusen år gamla och de gamla träden växer lika fort som de hundraåriga knattarna. Långsamhet är annars en dygd för gamla träd, att växa innebär risken för cellförändringar, och därmed cancer. Forskarna undersöker därför Pinus longaeva för att lösa cancerns gåta.

Världens äldsta träd finns i Sverige. Ett 9.500 år gammalt träd, eller rättare sagt en klon från ett så gammalt träd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...