onsdag 13 april 2016

Framtidens teknik och transhumanism


Jag talar om framtidens teknik och hur den påverkar människan i poddsändningen Salvan & Diamant på Expressen. Hör mig berätta om transhumanismen och singulariteten i Robotmänniskor - så kan vår framtid se ut.

Kommer vi att kunna klippa och klistra i vårt DNA, ladda upp minnen till en databank och koppla ihop våra hjärnor till ett "brain net"? Kommer robotar och artificiell intelligens att bli människans ersättare? Hur kommer vårt samhälle, ekonomi och politik att påverkas av dessa snabba tekniska förändringar. Hur borde de påverkas? Vilka värderingar bör styra utvecklingen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Intressant

söndag 10 april 2016

Vaddå Trudeau? Idol med låg tröskel


Ung, snygg och vältalig med charmig familj. Kanadas premiärminister Justin Trudeau är en riktig charmör och är duktig på att inta poser som är populära hos bien pensants i västvärlden. Fast i en tid där varje regering blir en regnbågsregering och till och med bufflige Göran Persson använt veganism och feminismkorten (de är så billiga att dra) behövs en titt på vilken politik som Trudeau de facto bedriver.

Trudeaus politik handlar om skattehöjningar och utgiftsökningar, de ska få igång Kanadas ekonomi genom satsningar på infrastruktur och sköna gröna projekt. Kanada spåddes få 2,5 procents tillväxt för 2015, men det blev bara 1 procent. Trudeau säger att det rekordstora budgetunderskottet är en fråga om investeringar.

Kanada klarade sig igenom finanskrisen på 00-talet utan problem genom sina välskötta statsfinanser. Statsskulden ligger på bara 60 procent av BNP (som Tyskland ungefär) men även många av Kanadas provinser och territorier är duktiga på att låna pengar.

Kruxet är att Trudeau ser Kanadas ekonomi som en postmodern tjänsteekonomi. Landet har en råvaruekonomi, världens femte största oljeproducent till exempel, och fick precis som Brasilien och Ryssland ett uppsving med stigande råvarupriser i början av 10-talet.

Fast precis som BRIC-länderna får Kanada problem nu. Att ta sig ifrån ett beroende av råvaruproduktion går inte att beskatta sig ifrån, det behövs entreprenörer och företag i nya branscher för det. Entreprenörer som skatterna just hindrar. Kanada har tur att grannen USA har några av världens högsta företagsskatter, vilket lockar företag över gränsen.

För sanningen att säga är ju inte Justin Trudeaus politik är särskilt originell, Kanada har provat den tidigare och dess japanska förlaga Abenomics har visat sig bli en skrämmande tur ned i gruvan. Kanada är rikt och har råd att experimentera. Frågan är varför alltfler regeringar i världen kör samma experiment med samma resultat?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

söndag 3 april 2016

Lagring, ITs fula ankunge blir en vacker svan

Lagring har länge setts som det minst sexiga området inom it. Den växande komplexiteten på lagringsområdet är på väg att ändra på det. Läs mer i TechWorld den 3 april 2016 om Därför börjar lagring plötsligt bli sexigt. Tidigare behövdes inte så mycket förnyelse, det räckte med att köpa mer utrymme för att lagra mer. Idag driver lagring mer av affärsverksamheten, det är nödvändigt att tänka smartare och innovera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

fredag 1 april 2016

Övervakningskameror, fungerar de mot brottslighet?

Terrorn sveper sin fruktan över Europa. Många människor är rädda för brottslighet. En synlig åtgärd är att sätta upp övervakningskameror. Det brukar starta en debatt om integritet men sällan om hur effektiva kamerorna är i att förebygga brottslighet eller faktiskt se till att brottslingar grips.

Poängen med ett verktyg för brottsbekämpning är att det gör något bra, till en rimlig kostnad jämfört med alternativen. Installationen, underhållet och analyserna av tusentals övervakningskameror kostar mycket pengar. Miljontals kronor som skulle kunna användas till patrullerande poliser, polisbilar, kriminalteknisk utrustning, fångvård, belysning av mörka gator och så vidare.

Om bilderna från övervakningskamerorna är av god kvalitet är de till hjälp vid spaning och kan vara bevis vid en rättegång. Det är förvånansvärt sällan som övervakningskameror är till stor hjälp i brottsutredningar, mer förberedda och professionella brottslingar känner till att de finns. De maskerar sig eller slår ut kamerorna. Det gäller också att tekniken fungerar och är rätt inställd. Kamerorna är sällan av värde för att hindra brott just när de begås, poliser och väktare hinner sällan fram i tid.

Fullt synliga kameror på en plats kan vara ett sätt att driva bort brottsverksamhet från den, även om det resultatet kanske inskränker sig att den flyttar sig några gator ned, där det finns färre kameror. Problemet är att många synligt installerade övervakningskameror kan stärka intrycket att det här rör sig om ett dåligt område. Andra åtgärder, som t.ex. att städa platsen ordentligt, kan vara mer effektivt och ge en positiv förändring.

Att börja installera övervakningskameror är alltså bara början på säkerhetsarbetet, inte slutet på det. De måste kopplas till analys, mänsklig interaktion på plats och förståelse av sammanhang. Bara för att en kamera fungerar i ett sammanhang betyder det inte att fler kameror överallt gör nytta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant