
My rating: 3 of 5 stars
Peter Lutherssons "Förlorare: Noteringar om 1800-talets etos" är en idéhistorisk bok som belyser hur vissa författare och tänkare har hamnat i skuggan av det moderna kulturklimatet. Med personlig övertygelse och stor lärdom söker Luthersson ge upprättelse åt de han ser som bortsorterade, de "förlorare" som inte anammade det politiskt gångbara, utan i stället försvarade värden som individualitet, ära och ansvar.
Boken rör sig över namn som Thomas Mann, Rudyard Kipling, Winston Churchill och Joseph Conrad. Det är författare som visserligen fortfarande har en plats i litteraturhistorien, men som enligt Luthersson riskerar att marginaliseras i vår tids ideologiskt präglade tolkningar.
Redan i sin doktorsavhandling vid Lunds universitet visade Luthersson att han gick emot den svenska modernismforskningens konsensus. Där analyserade han hur modernistiska författare förhöll sig till det borgerliga samhället, ofta genom att omfamna totalitära ideologier. Samma kritiska blick på modernitetens förlorade ideal återkommer i "Förlorare", vilket gör boken till en slags fortsättning på hans idékritiska projekt.
Min första kontakt med boken var Aris Fioretos recension i Dagens Nyheter, som ifrågasätter om författare som Mann och Orwell verkligen behöver “återupprättas”. De är knappast glömda. Men kanske är det som Luthersson menar har gått förlorat: en läsning där deras värde inte reduceras till politisk nytta, utan där djupare villkor står i centrum.
Boken är en reflekterande resa genom vad som skulle ha kunnat vara en alternativ litterär kanon för 1900-talet. Författare lyckas några gånger med diskutera nya perspektiv på litteraturhistorien. "Förlorare" är ibland en utmanande läsning, och får därför en stark trea i betyg.
View all my reviews