tisdag 3 augusti 2010

Är Kina ett kommunistiskt land?

Nu ägs Volvo av ett kinesiskt företag Geely, med sin driftige företagsledare Li Shufu. Det är ett tydligt tecken på att alltfler beslut som rör Sveriges framtid kommer att fattas i Kina.

En intressant notering är att Li Shufu är medlem av Kinas kommunistiska parti. På 70-talet hade det väckt en enorm uppståndelse, men Kina är väl inte kommunistiskt längre?
Jag recenserar Richard McGregors bok i Svensk Tidskrift den 30 juli 2010, läs mer i Kinas hemlighetsfulla elit.

Richard McGregor, tidigare korrespondent för Financial Times i Peking, anser att den förbisedda sanningen är att Kina fortfarande styrs efter sovjetiska riktlinjer. Dagens politik är långt ifrån Mao Zedongs planekonomi och totalitära terror, men kommunistpartiet styr enväldigt. Partiet har lärt sig att utöva sin makt subtilt. I sin just utkomna bok The Party: the secret world of China’s communist rulers, blickar McGregor in i denna hemlighetsfulla organisation och undersöker dess makt, både i Kina och globalt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


SvD, GT, e24, DN, GP, BLT, HD, DN, SDS, GP
Skicka en kommentar

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...