söndag 20 januari 2013

Idealviktens hemlighet

Tappa kilon och nå idealvikten är ett hårt arbete. Det krävs något mer än god vilja, det framgår av en studie utförd av en forskargrupp vid University of Melbourne, ledd av Joseph Proietto.

Femtio överviktiga patienter utsattes för en inledande diet för att förlora 10 procent av sin kroppsvikt. Efter tio veckor följde en diet på bara 500-550 kalorier per dag. Bara sexton av deltagarna klarade inte att hålla dieten. De återstående följde en strikt regim i den andra etappen tills att de fick tillbaka sin kroppsvikt. Efter ett år upptäcktes det att nedgången av hormoner och ämnesomsättning som brukar följa de tidiga skedena av en diet och som gör det så lätt att få tillbaka kilona inte återhämtat sig.

Förändringar i hormonerna och i metabolismen anses som orsaken till att många dieter misslyckas. Efter de första kilona minskar ämnesomsättningen kroppen blir mer sårbar för viktökning. Sänkningen av hormonet leptin i hjärnan kan öka aptiten, då det berättar för hjärnan om mängden fett i kroppen.

I studien var leptinnivåer fortfarande efter ett år en tredjedel lägre än innan. Nivån av ghrelin höjdes och peptid YY minskade, så att tappa i vikt är inte bara en fråga om att äta mindre. Studien hade ett lite väl lågt antal deltagare, men ger intressanta ledtrådar om hur nya läkemedel mot fetma kan utvecklas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...